MulaKan HARI mu DEngAN

Photobucket

Tuesday, 26 August 2014

Purdah....

 satu hari dalam kelas sivik :

hero : cikgu, kenapa ada orang kena tutup muka?

me : hah...tutup muka.... apa? dan kat mana kamu tengok (persoalan berlegar di minda...apa yang tutup muka...xkan purdah kot )

hero : yang nampak mata saja tue cikgu....i always see (jawabnya sambil kawannya mula mengerumuni aku)

me : OOooOOO...kain itu yer.... itu kita panggil purdah.... (tersenyum aku melihat sifat ingin tahu mereka dan aku juga tersenyum kerana terkenangkan seseorang)

hero: kenapa kena pakai kain itu cikgu...dia sangat cantik ek ? (mengangkat keningnya...saja la tue nak tiru gaya aku...hisshh...tumbuk baru tahu..hihihi)

me : dalam islam, banyak perkara yang boleh menyebabkan kita pakai purdah itu...bukan sebab cantik sahaja tapi yang paling utama, for me la... because we want to be a good women.... (tengok dah ternganga dah mulut mereka sebab terkejut....kenapa terkejut sebab aku cakap orang putih...huhuhu..bukanlah itu sebab mereka tak faham nak kaitkan be a good women dengan purdah)

jadi saat itu kena terang panjang sikit.... 

|| macam nie, kalau kami pakai purdah itu tandanya kami mahu baiki diri...try to be a best...sebab bila pakai purdah kami kena jaga pandangan mata...tak boleh tengok lelaki macam kamu...tak boleh kenyit mata pada kamu..tak boleh mengumpat...tak boleh jadi nakal.... lagipun agama kami memang sangat menjaga kaum perempuan.... waktu kecil, Tuhan minta ibu dan ayah jaga, waktu besar Tuhan minta suami jaga..dan yang paling penting bila berpurdah nie menjadi motivasi untuk orang perempuan ini supaya sentiasa menjaga solat, berdoa dan macam-macam lagi..||


hero : ooooo.....(tengok mereka pun sudah pandai cakap ooooo)..... cikgu, saya rasa kamu kena pakai purdah la.... 

me : kenapa ? (penuh persoalan bermain di minda pada saat dan ketika itu serta aku lihat hero yang lain pun menumpukan pandangan pada dia....)

hero : sebab u punya mata cantik dan ur face cute lol..... (senyum dia selepas menuturkan kata itu)

me : hah...stop it (mula mengambil buku dan menutup muka dengan buku sebab malu...)

::: kadang-kadang aku sendiri tidak mengerti samaada mereka faham atau tidak...namun aku harap mereka faham dan memandang tinggi perempuan yang telah dipilih oleh Allah untuk memakai sehelai kain yang sangat tinggi pada semua orang :::

{ beruntungnya orang yang tidak terpengaruh dengan fesyen-fesyen sekarang...kerana mereka masih lagi berpakaian menutup aurat dengan sebetul-betulnyanya } 

* maaf sekiranya ada kesilapan yang saya buat sewaktu menghuraikan untuk kefahaman my hero....kalau ada teguran untuk menjawa kepada student yang no muslim boleh share pada saya.... sebab my hero selalu tanya tentang agama...

kematian...



melihat kematian yang menjengah orang sekeliling membuatkan hati terdetik :

agaknya bilakah saat kematian itu menjemputku...

dan 

adakah aku bersedia untuk bertemu Pencipta.....


melihat kematian yang menjengah orang sekeliling membuatkan hati terdetik :

adakah orang yang akan membaca Al-Fatihah untukku 

dan 

adakah orang yang akan mendoakan diriku 


melihat kematian yang menjengah orang sekeliling membuatkan hati terdetik :

seandainya subuh tadi subuh yang terakhir 


adakah aku sempat meminta maaf dengan semua orang  


memang kematian itu misteri...itu sebab Allah menyuruh kita semua bersedia dengan kematian...sediakanlah bekal yang terbaik kerana kita memerlukan bekal itu di sana nanti...


maafkan aku....

:: khilaf seorang insan yang bernama Siti Asmaq binti Muhammad...semoga lepas ini aku lebih bersedia  ::