MulaKan HARI mu DEngAN

Photobucket

Saturday, 28 March 2015

Panggil Aku

Assalamualaikum....

erm...tiba-tiba hari nie nak cerita tentang nama ....

tentu semua orang ada nama kan....tapi adakah kita boleh ingat nama semua orang seperti orang lain ingat nama kita....

aku sendiri pun xtahu kenapa tahun ini sangat susah aku nak ingat nama my student....dah akhir bulan 3 nie...tapi masih ramai yang aku belum ingat nama...nama student yang aku ingat ialah yang selalu bercerita dengan aku, yang baik denganku, yang selalu bertanya, yang nakal, dan untuk yang senyap dan memandang aku tanpa kelip dan tanpa sebarang suara masih belum lagi ku ingat walaupun aku tahu jauh di sudut hati kamu berkata " panggillah aku dengan suaramu wahai guru "

Allahurabbi....kesiannya...terasa susah sangat nak berkomunikasi apabila xingat nama mereka ini.....

kalau dulu senang jer nak ingat nama...tapi sekarang???

||  Entah Kenapa ||

Mungkin salah satu sebab ialah aku tidak cuba untuk berkomunikasi mereka tentang perkara di luar pelajaran seperti tahun2 lepas kot....

kalau dulu,

aku sangat suka tanya apa aktiviti mereka di luar sekolah, apa warna kegemaran, tempat bercuti yang paling mereka suka dan kami banyak berkongsi cerita bersama menyebabkan aku selesa dengan senior mereka tapi dengan student this year sangatlah terasa pelik.....

student this year

- kalau aku masuk kelas dengan senyum, mereka akan bising... jadi nak tak nak aku kena simpan senyuman itu kemas-kemas dalam poket.... jadi bila dah xsenyum macam mana nak mesra kan...macam mana nak ingat nama mereka kan?

- kalau tanya tentang aktiviti selepas sekolah...yang mereka cakap ialah tidur.... huhuhu...jadi perkembangan soalan itu tidak terjadi...aku sendiri pun kadang-kala kehabisan idea untuk memperkembangkan idea..... jadi nak xnak kena teruskan PDP seperti biasa.....

- kalau tanya lokasi lagi best.... bila tanya sungai apa yang awak semua tahu? huhu..tahu tak apa jawapan mereka..sungai ara, sungai nibong..atoiiii...habis semua nama tempat di PP yang bermula dengan sungai disebutnya..... huhuhu....nak pengsan rasanya....

|| Allahurabbi...dugaan bila guru yang lahir tahun naga mengajar anak murid yang lahir  tahun naga..masing-masing nak tunjuk misai masing2...hihihi..potong misai tue baru tahu ||

apapun wahai anakku yang comel....semoga saya tetap kuat dan berjaya ingat nama kalian semua.....


yihaaa.....jadi guru nie seronok namun dalam masa yang sama kena banyakkan bersabar dengan kerenah mereka.... hope one day, i can remember ur name....



- PERMULAAN APRIL DENGAN MISI YANG BARU...HAFAL UR NAME SAYANG.... -

IM TRY MY BEST...GOOD MEMORY....





Friday, 6 March 2015

Jodoh itu rahsia Allah

Assalamualaikum.....

hari ini topik hangat sikit.....tentang JODOH....

erm, semakin lama umur semakin meningkat....dan bila umur meningkat ada sahaja mulut yang ringan bertanya tentang "JODOH"

Allahurabbi....macam mana la saya nak jawab tentang JODOH saya nie..... sebab saya sendiri pun tak tahu bila JODOH saya akan datang dan muncul di hadapan saya.... dan cakap 

" jom kita kahwin, saya nie jodoh awak "

hahahaha....dalam novel boleh la macam itu namun dalam dunia realiti ini hanya Allah yang mengetahui bila dan dimana saat JODOH ini akan datang.....

Image result for rahsia allah
gambar dari google images

--Jodoh itu Rahsia Allah--

jadi, tolonglah jangan bertanya dan mempersoalkan tentang jodoh sahabat-sahabat kita....apa kata dalam diam kita doakan semoga dia bertemu dengan jodoh yang baik dan mampu membimbingnya ke jalan yang diredhai Allah...

Alhamdulillah...sejujurnya saya lebih suka kalian doakan saya daripada kalian tanya BILA sebab Allah ada perancanganNYA yang tersendiri. dan perancangan Allah adalah yang terbaik dan Allah ada sebab kenapa dilambatkan semua ini.....

Realiti Manusia yang perlu kita ubah :

kalau belum kahwin tanya bila nak kahwin
kalau dah kahwin tanya bila nak dapat anak
kalau dah dapat anak tanya bila nak dapat anak no 2

semua tak kena....jadi lepas nie cuba tanya macam nie.....

" AGAK-AGAK, AWAK NIE BILA NAK MATI YER, DAH READY KER" 

- kalau ada yang tanya macam nie...ada rasa risau fikirkan nak mati....fikirkan mati dapat juga menaikkan semangat untuk beriman pada Allah.....tapi kalau orang tanya pasal bila nak kahwin terus hati rasa berkecamuk.....masa tue lah fikir kenapa Allah belum bagi jodoh lagi pada saya..... Dush..dush...siapa nak tolong pujuk hati saya nie.... bukan awak pun...last sekali saya juga yang kena pujuk hati sendiri -

p/s penaja : Jom Jaga Hati..... Semoga Sentiasa Dalam Redha Allah....

Assalamualaikum

Image result for rahsia allah
ini pun dari google images