Sunday, 16 October 2011

insAN yang bernaMA WAnitA

assalamualaikum semua.....


apa khabar iman dan juga hati anda hari nie...ana harap semuanya berada dalam keadaan baik dan sihat-sihat selalu...ana harap semoga kita semua masih diberi kesempatan untuk teruskan hidup menegakkan agama islam..jangan sesekali kita lupa dan alpa tugas kita di muka bumi nie yer......


peringatan nie pun ana buat untuk diri ana yang juga masih mencari keredaan ALLAH.....orait berbalik kepada topik ana hari nie iaitu INSAN YANG BERNAMA WANITA......


ada CErita tentaNG insAN yanG bernama Wanita ini......

bacALah wahai sahabat sekalian..moga2 ianya memberi peRIngaTan daN kesEDARan kepadA kita...jangan kita lemaH bila duji....seBAB kita nie sudah diciptakan dengaN lengkap oleH ALLAH untuk harungi hidup iNI.....


Ketika Tuhan menciptakan wanita, malaikat datang dan bertanya, 

"Mengapa begitu lama engkau menciptakan wanita, Tuhan???" 

Tuhan menjawab,
"Sudahkah engkau melihat setiap detail yang telah aku ciptakan untuk wanita?" Lihatlah dua tangannya mampu menjaga banyak anak pada saat bersamaan, punya pelukan yang dapat menyembuhkan sakit hati dan kerisauan, dan semua itu hanya dengan dua tangan".

Malaikat menjawab dan takjub,"Hanya dengan dua tangan? tidak mungkin!

Tuhan menjawab,
"Tidakkah kau tahu, dia juga mampu menyembuhkan dirinya sendiri dan boleh bekerja 18 jam sehari".

Malaikat mendekati dan mengamati wanita tersebut dan bertanya,"Tuhan, kenapa wanita terlihat begitu lelah dan rapuh seolah-olah terlalu banyak beban baginya?"

Tuhan menjawab,"Itu tidak seperti apa yang kau bayangkan, itu adalah air mata."

"Untuk apa???", tanya malaikat.

,"Air mata adalah salah satu cara dia menunjukkan kegembiraan,kerisauan,cint
,kesepian, penderitaan,dan kebanggaan,serta wanita ini mempunyai kekuatan mempesona lelaki,ini hanya beberapa kemampuan yang dimiliki oleh wanita.

Dia dapat mengatasi beban lebih baik dari lelaki,dia mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri,dia mampu tersenyum ketika hatinya menjerit kesedihan,mampu menyanyi ketika menangis, menangis saat terharu,bahkan tertawa ketika ketakutan.

Dia berkorban demi orang yang dicintainya,dia mampu berdiri melawan ketidakadilan,dia menangis saat melihat anaknya adalah pemenang,dia gembira dan bersorak saat kawannya tertawa bahagia,dia begitu bahagia mendengar suara kelahiran.

Dia begitu bersedih mendengar berita kesakitan dan kematian,tapi dia mampu mengatasinya.Dia tahu bahwa sebuah ciuman dan pelukan dapat menyembuhkan luka.

Allah S.W.T berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia, namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan."

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya. "

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh."

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."

"Aku memberinya kekuatan untuk menyokong suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu."

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya,sosok yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana cinta itu ada."

"CINTANYA TANPA SYARAT. HANYA ADA SATU YANG KURANG DARI WANITA,DIA SELALU LUPA BETAPA BERHARGANYA DIA..."
tgk....indahkan wanita tue.....tapi ingat perkara yang ALLAH dah bagi pada kita tue manfaatkan sepenuhnya....jangan kita nak sia-siakan...
semoga suatu hari nanti..ana bakal menjadi perempuan yang solehah....dan menjadi pedamping yang baik kepada suami ana....amin......
ALLAH.....ALLAH...ALLAH.....
4 comments:

 1. Amin.....semoga Kasih Illahi sentiasa dalam perlindunganNYA....

  ReplyDelete
 2. aamiinn...mudah-mudahan...
  sentiasa berusaha mnjd yg terbaik (solehah) dunia wal akhirat

  ReplyDelete
 3. amin...mudah2han...selalu panjatkan doa buat ALLAH....=)SESUNGUHNYA ALLAH MAHA MENDENGAR...

  ReplyDelete