MulaKan HARI mu DEngAN

Photobucket

Sunday, 22 May 2016

Lawatan Ke Hospital

Assalamualaikum....

erm....nak masuk bulan 6 sudah...macam sekejap jer masa berlalu...pejam celik pejam celik nak masuk bulan lain jer...rasa macam baru jer menyambut kedatangan mei nie.... apapun hari nie nak cerita tentang lawatan ke hospital....

------****-------

1) Berjumpa dengan seorang wanita hebat yang tekal dan hebat menerima dugaan dengan menjaga emaknya yang masuk hospital dan esok ayah dia pula akan masuk hospital untuk di operate.... dia langsung tidak susahkan adik beradiknya yang sedang berada di negeri lain untuk menjaga emak dan ayahnya

pengajaran : Walau apapun yng kita buat untuk ibu dan ayah belum tentu kita mampu membalas semua jasa mereka yang telah membesarkan kita hingga sekarang...dan tentu setiap saat mereka berdoa confirm kita sentiasa ada dalam hati mereka... jangan mengeluh andainya ibu nak kita yang jaga saat kita sakit kerana itu tandanya ibu selesa dengan kita...berbanding adik beradik kita yang lain...bertuah kan kita...semoga kita sentiasa jadi anak yang baik....

2) saat bergerak ke katil seorang mualaf, terpana seketika melihat dia yang terbaring sakit...dengan keadaan yang sangat kurus dan suka merajuk...suka dipujuk seperti baby...susah didekati tetapi bila dia selesa dia akan senyum dan mendengar setiap bait-bait kita dengan teliti...

Pengajaran : orang sakit ini banyak perangai...jadi banyakkan bersabar seandainya kita menghadapi masalah dengan orang yang sakit...kerana saat itu mereka pun sedang berjuang dengan emosi mereka yang sangat tidak stabil...kadang kala mereka suka dimanja, kadang kala mereka suka dibelai...kadang kala mereka suka bersendiri.... inisiatif kita ialah melihat dulu jenis pesakit itu macam mana...
 
-----***-----

Allah...Allah...Allah

saat kami semua berkumpul untuk buat refleksi hanya kalimah ini yang bermain di bibir sukarelawan sukarelawan Hidayah Centre Pulau Pinang dan Badan Kebajikan Hospital  Pulau Pinang.... kerana setiap pengalaman yang dikutip  ini menjadi guru yang terbaik untuk kami memperbaiki diri dari hari ke hari....

Bak kata seorang brother tue  "Mati itu pasti...jadi buatlah kebajikan atau kebaikan supaya nanti ia menjadi pembela kita di akhirat kelak"

semoga lepas ini banyak lagi peluang yang Allah hadirkan dalam diri kita semua untuk menjadi lebih baik...ambillah pengajaran daripada setiap apa yang berlaku dalam diri kita... 

:::: aku insan yang baru merangkak untuk mencari redha Allah...moga Allah permudahkan jalan yang ku pilih hari ini...moga Allah jadikan aku insan yang menegakkan agama Allah di muka bumi ini :::



No comments:

Post a Comment