Wednesday, 4 January 2012

SakiT itu indaH


ASSALAMUALAIKUM SEMUA...

tentu pelik kan, ana letak gambar dulu baru ana bagi salam...hehehe...sajer jer ana nak buat kelainan sikit dalam penulisan yang nie...ALMAKLUMLAH tahun baru dalam kalendar orang puth kan.....

macam mana dengan tahun baru sahabat2 semua...ana harap ianya terbaik dan yang paling penting tahun nie lebih baik daripada tahun yang lepas2 yer sahabat2 semua.....

opSS...itu  bukan point utama ana dalam entry nie.....tapi point utama yang ana nak bagitahu kawan2 semua ialah bahawa SAKIT ITU INDAH........

IShh..mesti ada yang fikir bahawa ana nie gila kan....ana xgila cuma ana nak bagitahu bila ALLAH bagi kesakitan pada kita nie ada mesej yang ingin ALLAH sampaikan sebenarnya....betul tak??kalau betul cepat angguk kepala.....hehehe.....


okey sahabat2 jom kita tengok kenapa ana cakap SAKIT ITU INDAH......

YANG PERTAMA, bila kita sakit kita akan dapat berehat...betul tak???time kita sakit kita akan terbaring jer...xperlu risau tentang kerja....atau apa2 pun..

YANG KEDUA, boleh bermanja dengan sapa2 yang kita nak....ana nie kalau deman atau sakit sikit memang xberenggang dengan incik abah dan puan mak..kalau mereka pergi tempat lain mulalah ana memangil mereka...hehehe...teruk kan??sahabat2 pun kalau kita sakit mesti take care lain macam jer kan...asyik2 mesej jer....tanya khabar....INDAHKAN semua orang take care

YANG KETIGA, YANG INI PALING PENTING.... MASA SAKIT NIE MERUPAKAN TEGURAN ALLAH UNTUK KITA SUPAYA KITA SEMUA SEDAR BAHAWA ALLAH INGIN MENGUJI KITA DAN TIDAK MEMBERIKAN KITA HIDUP DENGAN SESUKA HATI DI BUMI CIPTAANNYA.....

YANG KEEMPAT, sakit nie mampu mengurangkan dosa kita.....itu pun kalau kita bersabar tanpa mencela sakit yang ALLAH bagi.....nie kalau sakit macam2 keluar daripada mulut.....antaranya :

1) kenapalah aku kena sakit nie....
2)ya ALLAH, sakit giler
3) kau cakap senanglah..aku yang tanggung nie...sakit tahu tak.....

heheheh.....gitulah gelagat orang yang tidak dapat menahan sakit....tapi golongan ini xramai pun...yang ramai ialah GOLONGAN YANG MENYEDARI BAHAWA SAKIT ITU INDAH

Orait sahabat2...sekarang percaya tak cakap ana...indahkan sakit yang ALLAH bagi.....yang penting kena redha tau......

redha tau wahai cahayamatamuhammad.....

ALLAH bagi sakit sekejap jer pun...selama nie dah 23 tahun ana hidup dengan kesihatan yang baik..sekali sekala ALLAH bagi sakit tuecuba redha yer....

marilah sama2 kita belajar meredhai diri....

##sebenarnya pesanan ini untuk diri ana dan ana tulis kat sini untuk renungan sahabat2 semua juga dan xde sedikit  niat pun di hati  ana untuk mengata sesiapa...##

ALHAMDULILLAH.....terima kasih YA ALLAH di atas sakit yang kau berikan ini.....=)

jumpa lagi...ASSALAMUALAIKUM

No comments:

Post a Comment